Kanalizacija u Gornjoj Vrbi - problem precrpne stanice u Lučkom području Slavonski Brod

  • Naslovnica
  • Kanalizacija u Gornjoj Vrbi - problem precrpne stanice u Lučkom području Slavonski Brod

Kanalizacija u Gornjoj Vrbi - problem precrpne stanice u Lučkom području Slavonski Brod

23.8.2019. 12:29:29

Nakon osam godina od izgradnje i uloženih više od milijun kuna u sanaciju još nekorištene kanalizacije, tijekom 2018. godine Općina Gornja Vrba u suradnji sa Vodovodom iz Slavonskog Broda je napokon ishodila uporabnu dozvolu za kanalizaciju u naselju Gornja Vrba i stanovnici su se napokon počeli priključivati na sustav. Međutim, istočni dio naselja Gornja Vrba (dio ulice V. žrtava, Mesićeva, Firova, Ul. Matije Gupca i dio Borevkovićeve ulice) ne može se spajati na sustav kanalizacije. Naime, otpadne vode tog dijela naselja do pročiščavača u Slavonskom Brodu moraju proći preko naselja Ruščica i Luke Slavonski brod u kojoj se nalazi izgrađena precrpna stanica koja nije spojena na struju jer Lučka uprava Slavonski Brod i Vodovod d.o.o. Slavonski Brod još uvijek nisu riješili imovinsko-pravne odnose oko te precrpne stanice. Samim spajanjem te precrpne stanice na struju u funkciju bi se pustila kanalizcija istočnog dijela naselja Gornja Vrba i naselja Ruščica.


Sa ovom problematikom Općina Gornja Vrba je u više navrata tijekom zadnje tri godine  pisanim putem upoznavala sve nadležne institucije, kako bi se problem što brže riješio i građani mogli početi priključivati.
Tako je 2017. g. tražen sastanak sa Ravnateljem Lučke uprave Slavonski Brod, do kojeg nije došlo jer nam Ravnatelj na pisane dopise nije odgovarao. Stoga je pisanim putem o svemu obaviješteno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, tadašnja Potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić i Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. 
Odgovor smo dobili jedino od bivše Ministrice Dalić, koja nam je dostavila očitovanje koje je tražila Ministarstva zaštite okoliša i energetike  u kojem oni nakon uvida u stanje preoblematike na terenu izjavljuju da se očekuje brzo rješenje problema. Nakon toga je prošlo dvije godine, a rješenja još nema.
U međuvremenu je Općinski načelnik Vuleta u više navrata iskoristio prilike te se susreo sa nadležnim ministrima kojima je iznosio svu ovu problematiku i tražio pomoć, ali konkretnog pomaka za sada nije bilo.
Tijekom srpnja ove godine na sastanku sa Županom Danijelom Marušićem dogovoreno je da će se tijekom istog mjeseca organizirati kod njega sastanak između predstavnika Lučke uprave, Vodovoda Slavonski Brod, Općine Gornja Vrba i Grada Slavonskog Broda, ali do tog sastanka još nije došlo.

Ovaj naizgled mali problem spajanja precrpne stanice na struju i puštanja u pogon sustava kanalizacije u dijelu Gornje Vrbe i u Ruščici, kojim bi se opravdala dosadašnja ulaganja u sustav odvodnje i samo ulaganje u pročišćavać voda u Slavonskom Brodu, pokazao se kao tvrd orah. A također se pokazalo  da nadležne institucije nemaju sluha za njegovo rješavanje, bez obzira na brojna upozorenja koja već godinama dolaze od strane Općine Gornja Vrba.