O nama

Općina Gornja Vrba je osnovana 1997. godine. Smještena je na istočnoj granici Grada Slavonskog Broda. Na sjeveru graniči s općinom Bukovlje, na istoku s općinom Garčin, a na jugu s Općinom Klakar.

Sastoji se od dva naselja Gornje Vrbe i Donje Vrbe, a koja su od osamostaljenja Republike Hrvatske i formiranja novih jedinica lokalne samouprave do osnutka Općine Gornja Vrba 1997. godine bili u sastavu Općine Klakar.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, općina Gornja Vrba imala je 2.512 stanovnika, raspoređenih u 2 naselja, Donja Vrba – 599 i Gornja Vrba - 1.913 stanovnika.

Sjedište općinske uprave nalazi se u sklopu novog mjesnog doma u Gornjoj Vrbi. U Općinskom vijeću prema rezultatima izbora za općinsko vijeće održanim 19. svibnja 2013 godine Lista grupe birača Ivan Vuleta osvojila je 5 vijećnika, Koalicija HDZ-SU 4 vijećnika, SDP 2 vijećnika, HSS 1 vijećnika i HDSSB 1 vijećnika.
Za načelnika općine u drugi krug su prošli Ivan Vuleta i Niko Pavić.
U drugom krugu koji se održao 02. lipnja 2013. godine uvjerljivo je pobijedio Ivan Vuleta sa
67 % glasova. U općini je ustrojen Jedinstveni upravni odjel, a u istoj su zaposlene pročelnica, tajnica i spremačica.


POVIJEST

Na području općine Gornja Vrba, najstariji nalazi ljudske prisutnosti sežu u vrijeme starijeg neolitika (mlado kameno doba - 8,000 godina starosti). Tako su na lokalitetu Saloš kod Donje Vrbe otkrivene metalurške radionice u ostacima naselja badenske kulture.

Gornja i Donja Vrba naseljavali su Šokci bježeći od najezde Turaka tijekom 16. i 17. stoljeća. Šokci tada postaju čuvari granice prema Turskoj Bosni – i dobivaju nadimak graničari.
Šokci, Hrvati se uglavnom bave poljoprivredom i šumarstvom.

Nakon raspada Austrijsko-ugarske monarhije i uspostave Prve Jugoslavije seljaci Brodskog Posavlja, među njima i Vrbljani bunili su se protiv srpskog terora. Vrbljani su postali pristaše Stjepana Radića i HSS je dobio gotovo sve glasove autohtonog stanovništva.
Dana 20. veljače 1935. srpski žandari ubili su šest seljaka iz Gornje Vrbe i Ruščice, koji su prosvjedovali protiv srpskog terora i ubojstva seljaka u Sibinju (Sibinjske žrtve) koji se dogodio dan prije. Taj događaj poznat je kao Vrbske žrtve. U njihovu spomen na gradskom groblju Slavonskog Broda postavljena je 1938. zajednički grobnica.
Početkom 90tih glavna ulica koja prolazi kroz Gornju Vrbu i spaja grad Slavonski Brod sa susjednim selom Ruščićom (općina Klakar) dobiva naziv ulica Vrbskih žrtava.

Do osamostaljenja Republike Hrvatske, Gornja i Donja Vrba bile su u sastavu Općine Slavonski Brod. Osnivanjem novih jedinica lokalne samouprave ta dva naselja ušla su u sastav Općine Klakar, gdje su i ostala do osnivanja Općine Gornja Vrba 1997, godine.


GOSPODARSTVO

U općini Gornja Vrba pretežito su zastupljena obiteljska poljoprivredna domaćinstva. Većina stanovnika radi u susjednom Slavonskom Brodu.

Prostornim planom uređenja općine Gornja Vrba stvorena je Sjeverna gospodarska zona općine Gornja Vrba. Ova je poduzetnička zona potpuno u funkciji s potrebnom infrastrukturom. U njoj se nalaze niz tvrtki i trgovačkih centara. Među najvećim tvrtkama su: autokuće, Mercedes Benz i Auto Zubak, Naš dom, MD profil i Fis, Projektgradnja, Kamengradnja, Kamen Plehan, Asfalti, Cestar te betonare Krešimir i TBG beton. Unutar općine nalazi se i trgovački centar Getro.

Uskoro se na području općine planira velika investicija – izgradnja plinske Termoelektrane-toplane Slavonski Brod, a koja će se graditi na području Općine Gornja Vrba (Južna gospodarska zona), Općine Klakar i Grada Slavonskog Broda.
Projekt je od društveno-energetskog značaja, jer osigurava dugoročno siguran izvor električne energije, omogućuje isporuku vrele vode, industrijske pare i nisko-temperaturne topline potencijalnim korisnicima u okolini.
Zahvat donosi koristi lokalnim zajednicama kroz povećanje broja zaposlenih, razvoj gospodarskih djelatnosti itd.

OBRAZOVANJE

Na području općine Gornja Vrba djeluju dvije Osnovne škole sa statusom područne škole u koje idu djeca do četvrtog razreda osnovne škole.
U selu Gornja Vrba to je područna škola"Vladimir Nazor", a u selu Donja Vrba područna škola "Ivan Goran Kovačić".


UDRUGE

Na području općine djeluju dva nogometna kluba, NK Omladinac u Gornjoj Vrbi i NK „Zvonimir“ u Donjoj Vrbi, koji se trenutno natječu u prvoj županijskoj nogometnoj ligi Brodsko-posavske županije.

U Donjoj Vrbi osnovan je KUD „Vrba“, a na području općine djeluju još i lovci i ribiči.


Digitalne zemljišne knjige
Službeni vjesnik
Katastar
Geoportal
Prostorni planovi Brodsko-posavske županije
Lag Slavonska Ravnica
Grad Slavonski Brid
Brodsko Posavska Županija