Obilježena 86. obljetnica Vrbsko ruščičkih žrtava

  • Naslovnica
  • Obilježena 86. obljetnica Vrbsko ruščičkih žrtava

Obilježena 86. obljetnica Vrbsko ruščičkih žrtava

20.2.2021. 17:17:24

U utorak 20. veljače 2021. godine obilježena je 86. obljetnica Vrbsko-ruščičkih žrtava polaganjem vijenaca na gradskom groblju u Slavonskom Brodu i Svetom misom u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Ruščici.

Na taj dan prije 86. godina su protiv Velikosrpskog režima unutar Kraljevine Jugoslavije ustali seljaci iz Gornje Vrbe i Ruščice, ponukani događajima i krvoprolićem u Sibinju, a na što su žandari odgovorili pucanjem u goloruke seljake pri čemu su ubijeni Mirko Milec, Ivan Martić i Stipo Mirković iz Ruščice te Tomo Vargić, Ivan Borevković i Franjo Borevković iz Gornje Vrbe.

 U spomen ovih žrtava vijence su na spomenik na gradskom groblju položili predstavnici Općine Gornja Vrba načelnik Ivan Vuleta i zamjenik načelnika Danijel Odobašić, zatim predstavnici Općine Klakar predsjedik Općinskog vijeća Tomislav Pendić i vijećnik Ivan Katić, predstavnici Grada Slavonskog Broda zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić, predstavnici Županije Brodsko-posavske te predstavnici političkih stranaka.